Istinita priča: Spašavanje vojnika zvanog doktor!

Bio je to ljetni sunčani dan. Jedan naš vojnik zvani doktor malo se više opustio nakon svoje smjene na prvoj liniji. Nije mu za zamjeriti (umor, strah itd.).
Kako su granate često padale po nama tako smo svi morali biti na maksimalnom oprezu.

U jednom trenutku tog čovjeka (doktora) koji je malo više popio nema tu gdje smo svi drugi bili.

Odmah nastade panika i potražnja za njim.

Kako ga nismo uspjeli pronaći tu u našoj bazi, nakon nekoliko minuta razmišljanja zapovjednik je donio odluku da krećemo u potragu za njim. U toj akciji trebalo je prijeći jednu njivu koja je bila zasijana djetelinom.

S druge strane njive iz šumarka tukli su nas četnici i nikome nije bilo svejedno pretrčati njivu i otvoriti paljbu prema neprijatelju kako bi se ostali probili do našeg vojnika koji se od straha od četnika sakrio u šumarku i čekao da dođemo po njega.

Nakon nekoliko trenutaka razmišljanja odlučio sam pretrčati njivu kako bi pucao na četnike te na taj način omogućio sam svojim suborcima da dođu do našeg izgubljenog vojnika.

Kad smo ga pronašli on je bio potpuno trijezan a pijan je otišao u pravcu četnika. Na kraju uspjeli smo ga izvući živa i zdrava iz te njegove neodgovorne radnje kojom je ugrozio i svoj život i živote nas koji smo sudjelovali u njegovu spašavanju.

Doktore neka si ti meni živ i zdrav.

Mnogi koji su sudjelovali u tvom spašavanju već odavno su mrtvi.

Pavao Jazvić