Implementacija Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Poštovana gospođo Predsjednice i članovi Općinskog vijeća,

       Temeljem članka 4. Odluke iz veze koja određuje da grobljem upravlja Općinsko vijeće, podsjećano da Općina nije do sada implementirala odredbe iz članka 137. stavak 12. Zakona iz veze koji određuje da je Općina dužna dati na korištenje grobna mjesta uz naplatu polovice predviđenog iznosa za umrle hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata i za umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata ako oni ili članovi njihove uže i šire obitelji nemaju na korištenju grobno mjesto i ako ga nisu ustupili na korištenje trećoj osobi nakon stupanja na snagu ovoga Zakona, te osigurati dijelove groblja odnosno aleje za pokop hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, dajemo zahtjev da se u razumnom roku primjereno uredi „aleja branitelja“ na mjesnom groblju Gornji Mihaljevec.

Vezano uz  navedenu obvezu, dajemo slijedeće inicijative:

  1. Da se za prigodne obljetnice polažu vijeci i pale svijeće za umrle branitelje kod centralnog križa na mjesnom groblju.

(Obrazloženje: Spomenik „Krist iz Farkašića“ nije autentični spomenik poginulim braniteljima jer je nastao 1992. godine tako reći ne početku Domovinskog rata i nikako nije mogao predvidjeti poginule u ratu. Originalni tekst je korigiran, bez da se konzultirala autorica spomenika, a postavljen je kao spomen na herojsku borbu za Vukovar. Osim toga Općina Gornji Mihaljevec, nema nijednog poginulog hrvatskog branitelja, već ima 23 (po zadnjim podacima) umrlih branitelja, pa je prigodno da se odavanje počasti vrši na mjestu gdje su branitelji pokopani. Kod spomenika „Krist iz Farkašića“ ima smisao jedino odavanje pijeteta Gradu heroju – Vukovaru. )

  1. Da Općina organizira prijem za hrvatske branitelje (možebitno i članove njihovih obitelji) uz prigodni program svake godine za Dan međimurskih branitelja.

(Obrazloženje: Na teritoriju općine Gornji Mihaljevec se nalazi 164 branitelja (163 muški + 1 žena – podatak iz MHB),  od toga 6 branitelja ima status HRVI, a 23 branitelja su preminula . Općina pored obveza iz Zakona o hrvatskim braniteljima ima obavezu iskazati i u socijalnom programu skrb o braniteljima i njihovim obiteljima. Nesumnjivo da bi se takvim postupkom iskazalo dužno poštovanje  prema hrvatskim braniteljima, našim sumještanima.

  1. Da nadalje kod ukopa posmrtnih ostataka umrlog hrvatskog branitelja s prebivalištem na području općine Gornji Mihaljevec, Općina Gornji Mihaljevec položi vijenac, te da predstavnik Općinske samouprave održi govor kod ispraćaja pokojnika.

(Obrazloženje: Nesumnjivo je da su hrvatski branitelji zaslužni za postojanje sadašnje Općine Gornji Mihaljevec u stvaranju samostalne Republike Hrvatske. Trenutna životna dob branitelja je iznad 45 godina života, te je s obzirom na broj branitelja jasno da bi to bio pijetet prema hrvatskim braniteljima ograničenog trajanja. Ujedno bi takav odnos stvarao ponos djece (obitelji) umrlog branitelja, a ne da ih je pod pritiskom javnosti sram reći da im je otac/majka bio hrvatski branitelj.

Srdačan pozdrav!

VETERAN - društvo branitelja Domovinskog rata

Inicijativa (original - pdf)