Branitelji - dragovoljci

Dragi suborci, slušam komentare koji uglavnom proizlaze iz nekog nezadovoljstva što je netko ostvario nekakav prava, a netko nije, što najčešće nema veze s Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (dalje u tekstu "Zakon").

Zakon jasno definira statuse i prepoznaje branitelji, to su svi ljudi koji su na bili koji način bili uključeni u obranu Domovine. No, Zakon prepoznaje i kategorije: dragovoljac, borbeni , neborbeni sektor itd. neću ulaziti u dijelove Zakona koji definiraju HRVI, udovice djecu i roditelje poginulog i nestalog branitelja.

Članak 5. Zakona jasno definira tko ima status dragovoljca i čime se dokazuje status dragovoljca. Dokaz je jedino Potvrda koju možete dobiti po županijama u odjelu za branitelje. Tu također možete dobiti Potvrdu o statutu branitelja i potvrdu o statusu HRVI.

Nikakve iskaznice ne postoje i NE VAŽE! Tako da one iskaznice koje neki prikazuju nisu dokaz niti statusa branitelja, niti statusa dragovoljca, niti statusa HRVI. One braniteljske iskaznice koje su poslije Domovinskog rata branitelji dobili na kućne adrese su poništene, jer se s njima počelo trgovati (genijalci smo).

Neki opet mašu s iskaznicom HVIDR-e, to nije dokaz invalidnosti, već dokaz članstva u udruzi i ništa više, a imao sam priliku vidjeti da neki "ljuti HRVI" mašu s tom iskaznicom da bi išli preko reda kod doktora, u pošti, u banci, u policiji, ........ to je zlouporaba iskaznice, koja kao što sam rekao nije dokaz invalidnosti i nemojmo se time koristiti, jer nanosimo štetu i HRVI i svim braniteljima, zato nas i pljuju.

Jasno je definirano koji i kada invalid ima pravo prvenstva, pa samo nemojte mi reći da HRVI s 20% invalidnosti na PTSP mora ići preko reda npr. u pošti, jer mu se ne da čekati red. To pravi branitelji i HRVI jednostavno NE RADE !!

Da ponovim za sve kategorije ISKLJUČIVO Potvrda iz Županije (odjel za branitelje), Uredi državne uprave su od prošle godine pripojeni Županijama. A ako si netko još mora rješavati status u svakoj Županiji postoji Podružnica Ministarstva hrvatskih branitelja.

Čujem u tim komentarima i dosta zavisti jedni prema drugima. Jasno da svatko od nas sebe vidi kao "najjaču kariku", jasno je isto tako da nijedan Zakon nije savršen, jer samo poslušajmo komentare, koliko bi inačica morao imati Zakon da udovolji svima. Zašto je uvjet za status dragovoljca baš "100" dana, a ne 99 ili ne "101"?, a tko bi nam udovoljio, pa jasno je da se negdje moralo prerezati i da je zakonodavac vodio računa o tome, kako i zašto. A bila je i javna rasprava u fazi pripreme Zakona gdje smo se mogli svi uključiti i argumentirano predložiti izmjene i dopune.

Zato iskazivanje nezadovoljstva i rješavanje statusa kao i promjene Zakona preko facebooku-a spada u hejterstvo i ne priliči hrvatskim braniteljima.  A sve je tako jednostavno ako pročitamo Zakon, a ne naslove po raznim medijima i slušamo "rekla - kazala".

Nije točno ni ono što neki pišu i govore da status dragovoljca ne donosi ništa. Neću sve prepisivati iz Zakona, ali evo npr. hrvatskom branitelju borbenog sektora se kod obračuna mirovine povećava na osnovu vremena provedenog u borbenom sektoru, osobni bod za određeni postotak, a dragovoljcu koji je znači kao branitelj već dobio povećanje određenog % osobnog boda kod obračuna mirovine dodaje se još 10%. (čl. 27.) .

Znači treba čitati Zakon i konzumirati prava koja imamo, a ne lupetati bez veze, temeljem osobnog nezadovoljstva jer nešto nismo riješili, a time stvara krivu sliku o braniteljima. U pravilu oni koji tvrde da nisu riješili status ili zaista nemaju elemenata za status hrvatskog branitelja, a ako i imaju najčešće do sada nisu rješavali ništa. Nisu dali nikakav zahtjev nigdje, valjda čekaju da im Plenković ili Medved dođu doma rješavati status.

Možda grubo zvuči, ali razmislimo malo i zatražimo svoja prava, a ukažimo na one koji su lažirali statuse, jer to je naša obaveza, ne "nekoga iz Brisela ili Zagreba" da rješava. Hrvatski Kazneni zakon je jasan, da ako i kada građanin dobije saznanja o počinjenju kaznenog djela, dužan je to prijaviti nadležnim tijelima u protivnom i sam čini kazneno djelo. I tu završava priča o "lažnim braniteljima" i "lažnim statusima". "Lažnog branitelja" nema, branitelj ili jesi ili nisi, a svatko tko je krivotvorio dokumente i temeljem njih čak ostvario neka prava koja mu inače ne bi pripadala je počinio kazneno djelo i on nije "lažni branitelj" nego KRIMINALAC i zar smo nesposobni to raščistiti?

Mi znamo tko je i kada gdje bio, pa izbacimo uljeze iz naših redova !!!!!!!

Željko Tomašić