Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora izvijestilo je u utorak da će u Hrvatski sabor uskoro poslati prijedlog da se u javnom prostoru zakonski regulira uporaba simbola totalitarnih režima, uključujući i crvenu zvijezdu petokraku.

- Naš tim odvjetnika i povjesničara pripremio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim bi se isticanje i korištenje simbola totalitarnoga komunističkog režima u javnom prostoru onemogućili i kažnjavali, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić, koji je i potpredsjednik tog društva na nacionalnoj razini.

Istaknuo je kako će taj prijedlog biti poslan svim klubovima zastupnika u Hrvatskome saboru te da će s tim u vezi Hrvatsko društvo logoraša zatražiti prijam kod predsjednika Sabora, Republike i Vlade.

- Vrijeme je da svim simbolima zla kažemo 'stop' i stavimo ih u ropotarnicu povijesti, poručio je Turudić.

Odvjetnik Dario Čehić je istaknuo kako se tim nacrtom za izmjene i dopune zakonskog rješenja glede uporabe simbola totalitarnih sustava nastoji riješiti "jedna pravna praznina".

- Naš nacrt želi riješiti jednu pravnu prazninu u hrvatskome pravnom poretku, nastalu 2011. godine, kada kod donošenja novoga Kaznenog zakona nije preuzet sadržaj bivšeg članka 151a Kaznenog zakona koji je izričito zabranjivao bilo kakvo veličanje bilo kojih totalitarističkih zločinačkih režima. To je ostavljeno s jednom procjenom da je tu praksu bolje prepustiti Prekršajnom zakonu, kao što je slučaj i u mnogim drugim europskim zemljama, rekao je Čehić.

Objašnjavajući nacrt prijedloga Hrvatskog društva logoraša, Čehić je rekao kako "ne misli da bi u Hrvatskoj trebalo propisati da se po grobljima trebaju skidati petokrake s nadgrobnih spomenika".

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako bi za prekršaje korištenja simbola totalitarnih režima u javnom prostoru trebalo plaćati novčane kazne od 3000 do 15.000 kuna, a predložena je i kazna zatvora do 15 dana.

HRT