Samo mi nije jasno zašto se tome vesele iz SNV

Ponukan donošenjem zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata moram zapisati moje zapažanje. Zakon civilnim žrtvama daje pravo u zbrojnom iznosu od 3.400,00 kuna. Nitko nije protiv naših civilnih stradalnika. Samo mi nije jasno zašto se tome vesele iz SNV. Oni na svojim stranicama vijeća hvale donošenje ovog zakona. Iz toga se da izčitati da će i pripadnici naroda koji je vršio agresiju na RH imati korist po ovom zakonu. A to nam sve govori da su pojedini branitelji s pravom ogorčeni.

Tako sad ispada da će čiča iz krajine koji je pomagao svojima(ne možeš mu dokazati pomaganje njegovima) imati veća prava nego hrvatski branitelj iz Domovinskog rata.

Za primjer ove moje tvrdnje dokazujem slikom iz NN, da hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ima pravo na najnižu braniteljsku mirovinu u iznosu od 2.558,00 kuna. Ako tom iznosu pridodamo iznos osobne invalidnine koja za HRVI 20% koji iznosi 175,00 kuna. Zbrojite ta dva primanja i dobit će te iznos od 2.733,00 kuna.

Što se može isčitati iz ovoga da će civilni stradalnici imati veća primanja nego ljudi koji su provodili mjesece a (neki) i godine na prvoj liniji bojišta da bi na kraju bili ovako poniženi. Osobno sam vodio u ministarstvo hrvatskih branitelja i zavod mirovinskog osiguranja pojedine branitelje koji imaju primanja ispod 3.000,00 kuna. Uvijek im je obrazloženje da imaju premali omjer ratnog u odnosu na civilni dio prava iz mirovinskog osiguranja. Zbog te činjenice mnogi ne pokreću postupak ponovnog vještačenja na hzmo. To im je jedini način na koji mogu promijeniti iznos u svoju korist.

A sad malo o donošenju zakona. Vlada odnosno resorno ministarstvo uvijek u pravilu traži potporu braniteljskih udruga. Na davanje te potpore uvijek u pravilu zovu ZBGŠ RH koji je stranačka organizacija i koji u pravilu mora dati podršku resornom ministru odnosno vladi. Ako tome pridodate i vodstva udruga gardijskih brigada i specijalnih postrojbi ispada da vlada odnosno resorni ministar imaju potporu branitelja. Ja vas pitam koja od tih velikih udruga pitala svoje članstvo za mišljenje vezano za ovaj zakon o civilnim žrtvama rata?

Čast pojedincima koji se usude postaviti pitanja resornom ministru ali od tog nema nekakve koristi. Znam da će me mnogi napadati zbog ovog ali moram ovo objaviti jer je ovo najbliže istini koju nitko neće priznati.

 

 

Pavao Jazvić