Slovenija: Potez Janeza Janše šokirao antifašiste

Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je pred proslavu Dana državnosti kojim zemlja u petak slavi 30. obljetnicu proglašenja nezavisnosti na smirivanje političkih tenzija između desnice i ljevice i traženje konsenzusa kako će se država razvijati idućih 30 godina.

“Mržnje u našem društvu ne smije biti”, kazao je u poduljem razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši kako su političke razlike legitimne i dijalog različitosti u demokraciji potreban, no da “mržnja nema politički legitimitet.

Mali smo narod, jedan o drugome smo ovisni, a različitost i dijalog povećavaju i sigurnost našeg društva”, kazao je Pahor.

Pozvao je domaće političke aktere da se ugledaju na vrijeme prije osamostaljivanja i stvaranja države prije tridesetak godina, kad je nad političkim razlikama i različitim gledanjima prevladala spoznaja da se veliki cilj može postići samo suradnjom i zajedničkim djelovanjem jer je “pametna politika” izbjegla da se razlike pretvore u neprijateljstvo i govor mržnje.

JANEZ JANŠA IZBACIO ZASTAVU SAVEZA BORACA NOB-a SA PROSLAVE SLOVENSKOG DANA DRŽAVNOSTI! Tamo je i Plenković koji je s istim borcima i zastavama, prije tri dana slavio u Brezovici!

U Ljubljani je upravo u tijeku obilježavanje tridesete obljetnice uspostave slovenske državnosti. Popularni slovenski premijer, ujedno i osvjedočeni prijatelj Hrvatske, Janez Jaša, točnije – njeov protokol, prema pisanju portala 24ur nije dopustio da među svečanim zastavama, tijekom proslave Dana državnosti, bude istaknuta i zastava ‘Saveza boraca NOB-a’ iz Slovenije! Šefica Socijalnih demokrata, notorna Tanja Fajon, koja se svojedobno zalagala za zabranu Thompsonova koncerta u Mariboru, zbog zabrane ‘atifa’ zastave nije došla na svečanost, na kojoj je i hrvatski premijer Andrej Plenković…

Prije samo tri dana, Plenković je u Brezovici govorio pred zastavama koje su za slovenskog premijera, kao simbol totalitarnog komunizma i poražene Titove Jugoslavije – neprihatljive, a Vlada RH je bila organizator proslave tzv. Dana antifašističke borbe, 22 lipnja ove godine. Tijekom Plenkovićeva govora okupljeni ‘antifašisti’ zviždali su i psovali blaženog Alojzija Stepinca, a među gostima su bili i ‘borci’ iz Slovenije, BiH i Srbije… napisao je Velimir Bujanec na facebook profilu.

Priznajem.hr