Dan braniteljica RH simbolično obilježen paljenjem lampiona

Prvom subotom u mjesecu lipnju obilježavamo Dan braniteljica Republike Hrvatske. Prošlu i ovu godinu trebao je biti 3. Susret braniteljica RH u Karlovcu, međutim radi koronavirusa prošle je godine odgođen, a ove je godine odgođen zbog higijensko-epidemioloških mjera te zbog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Prema tome su braniteljice odlučile da će se zbog svega navedenog fokusirati na humanitarnu pomoć braniteljicama i svom stanovništvu Sisačko-moslavačke županije. Nadamo se kako će na godinu biti treća sreća i da ćemo uspjeti organizirati Susret braniteljica u Karlovcu, istaknula je za naš radio Sabina Protulipac.

Iduće godine, ako situacija dopusti Klub žena Domovinskoga rata obilježit će lijepo, svečano i dostojanstveno Susret braniteljica Republike Hrvatske.

-Prije svega planovi su nam da taj dan bude vezan uz Domovinski rat i turizam u našem gradu. Bilo je predviđeno hodočašće svetom Josipu, protokolarno polaganje vijenaca, sveta misa u Nacionalnom svetištu i svečana akademija. Nakon toga bi krenuo kroz grad mimohod braniteljica, koji bi završio na Starom placu, ondje bi se podijelili u grupe i obišli Aleju hrvatskih branitelja, Aquatiku i Muzej Domovinskoga rata Karlovac-Turanj. Na Starom bi placu zajedno napravili postroj svih ratnih zastava te bi to zabilježili fotografijom. Moram istaknuti kako nam je u vezi organizacije ususret izišlo Ministarstvo obrane, MUP, Grad Karlovac i Karlovačka županija sa svom podrškom. Svečanost obilježavanja Dana braniteljica RH završila bi na Turnju. Planiramo i dvije izložbe. Jedna će biti elektronska, koja prikazuje slike braniteljica koju je pokrenula pokojna Vera Jurčević, tadašnja predsjednica Kluba žena Domovinskog rata iz Petrinje. Druga izložba bit će na Turnju, predviđena je kao vanjska izložba. Naime, postavili bi panoe s fotografijama koje prikazuju kako je ta ulica na Turnju izgledala za vrijeme Domovinskog rata i kako izgleda danas. Sve završava na Turnju s malim domjenkom. 

Karlovački.hr