Zabrinjava količina mržnje prema braniteljima

Svaka javna osoba je podložna javnoj kritici, što je jedna od glavnih karakteristika demokracije, no kad konstruktivno mišljenje i kritiku Općinsko načelnik tumači i shvati kao napad na njegovo savršenstvo, onda neminovno dolazi do nesporazuma.

Tako nešto se događa u Općini gdje Društvo VETERAN ima sjedište. Više puta smo ukazivali na jačanje mržnje prema braniteljima, koja je sve jače izražena s dužinom i brojem mandata grupe na vlasti u Općini. 

Postupak Načelnika Općine, potpomognut s predsjednikom NK Jedinstvo na sastanku predsjednika udruga održanom 31.05.2012. u Općinskoj vijećnici, nesumnjivo pokazuje dostignuti stupanj razvijenosti demokracije u Općini Gornji Mihaljevec.  Da ne prepričavamo slučaj jer sigurno bi u njemu bilo puno subjektivizma, prenosimo tekst govora predsjednika Društva VETARAN na spomenutom sastanku, poslije čega ga je Općinski načelnik izbacio sa sastanka. 

Poštovani svi !

Prvo molim načelnika da navede po kojem to stavku čl. 43 Statuta ima pravo sazivati sastanke predsjednika udruga, želio bi to znati?

Nije valjda na Načelnik smatra da se ima pravo miješati u rad udruga ?  Ovo što se radilo do sada je sve drugo samo ne suradnja.

Ne smatram time da nije dobro sastajati se, ali je primjereno da nas se pozvalo prije ili u vrijeme objave javnog natječaja, te se pojasnilo koji su to projekti (teme, područja) od općeg javnog interesa za Općinu, pa da radimo projekte u tom smislu.

Naime po tko zna koji puta ponavljam da demokratska društva karakterizira supostojanje triju sektora: javnoga (državna uprava i JL(R)S), privatnog (tržište) i građanskog (civilno društvo). Najkraće rečeno, civilno društvo jesu građani koji se aktivno i slobodno upliću u sve sfere društvenog djelovanja. Obrnuta postavka nema veze s demokracijom. Udruge nikako nisu produžena ruka politike.

Prije godinu dana sam poslao inicijativu u Općinu i napravio radne materijale da se objavi javni natječaj za dodjeljivanje općinskog prostora na korištenje udrugama.  Za DPM sam dostavio i pismeni zahtjev da odobrenje za korištenje prostora, nikada nikakvo očitovanje nisam dobio.  Takav način dodjele prostora /nekretnina/ Općine na korištenje udruga također spada u potporu udrugama. Nesumnjivo da režijski troškovi i troškovi održavanja općinskih nekretnina koja koriste npr. NK Jedinstvo, Matica umirovljenika, Društvo VETERAN ili UDRUGA "SKLONIŠTE DOBROTE" nisu niti približno isti, te je pokrivanje tih troškova dodatno sufinanciranje rada i aktivnosti udruga. Neprovođenje javnog natječaja za dodjelu nekretnina na korištenje udrugama predstavlja netransparentno trošenje novaca općinskog proračuna. Gospodine načelniče potpuno je svejedno radite li to iz neznanja ili namjerno.

Vrijeme da se prihvate pozitivni hrvatski propisi, jer tko ne poštuje propise mora biti spreman za sankcije koje slijede u zaštiti države. 

Poslao sam isto tako je inicijativu kako se kreira javni natječaj, jer ovo sada je silovanje demokracije, naime ako se od ukupno odobrenih sredstava 70% dodjeljuje sa sport te od toga oko 70% sredstava za nogomet, ispada je da nogomet od posebnog javnog interesa za Općinu?  Ako se uz to pogleda da se 50% preostalih sredstava dodjeljuje za kulturu, a 50% za sve ostale onda je to diskriminacija da djelu.

Društvo VETERAN vam je predložilo na Općinski natječaji imaju slijedeća  prioritetna područja.

  • Prioritetno područje 1 – Djeca i mladi
  • Prioritetno područje 2 – Kultura i umjetnost
  • Prioritetno područje 3 – Sport i rekreacija
  • Prioritetno područje 4 – Zaštita prava potrošača
  • Prioritetno područje 5 – Branitelji i stradalnici
  • Prioritetno područje 6 – Udruge građana i vjerske organizacije

Neprihvatljivo je da se od 19 udruga koje imaju sjedište u Općini samo njih 4 se sufinancira i iz drugih izvora, jer to dovodi do nepotizma što je neprihvatljivo u demokratskom društvu.

Podsjećam da Općina Gornji Mihaljevec nije osnivač, niti suosnivač nijedne udruge na području Općine.  Ujedno podsjećam da nijedan prijedlog koji sam iznio u godinama prije vezano za potporu udrugama, nije prihvaćen, pače apriori je odbačen, jer je to predložio Tomašić.

Neprihvatljivo je da Načelnik sudjeluje u radu Povjerenstva za evaluaciju projekta.  Načelnik ne mora prihvatiti prijedlog Povjerenstva, ali ne smije utjecati na rad Povjerenstva. Pustimo floskule, evo primjer, nama u Društvu VETERAN se projekti i inicijative odbijaju sa istom rečenicom „da u Općini ima dosta spomenika DR“. To je kao zaključak Povjerenstva, to je kao zaključak Općinskog vijeća, a to ste mi i Vi gospodine Načelniče osobno rekli u lice.  Pametnome dosta.

Zbog svega navedenog smatram da je su ovakvi vaši pozivi zaista suvišni, jer niste se udostojili u 8 godina mandata do sada da nazočite potpisivanju Ugovora (što rade svi ostali načelnici) i da nam osobno uručite ugovore. To je samo pokazatelj koliko cijenite rad udruga.

Opetovano vam predajem te inicijative, ovaj puta u tiskanom obliku, a kao informacija svima ostalima da se te inicijative na nalaze na našim mrežnim stranicama www.veteran.hr pa mogu dati svoje mišljenje, prijedloge i izmjene utemeljene za pozitivnih hrvatskim propisima.

I na kraju ispred Društva VETERAN izražavam veliko nezadovoljstvo i zgražavanje, što niste gospodine načelniče našli za shodno da se za Dan Hrvatske vojske sjetite bar poginulih branitelja, te posebno što niste našli za potrebitim da mještanima Općine čestitate Dan državnosti kao najveći praznik jedne države.

Hvala!

Gornji Mihaljevec, 31.05.2021. godine

Željko Tomašić

 

Poziv predsjednicima udruga na sastanaka do strane Načelnika Općine.

 

Epilog: 

Po pročitanom govoru slijedio je napad od strane Načelnika Općine i predsjednika NK Jedinstvo,  kako Tomašić blati Općinu, kako je u općini bila idila dok se on nije pojavio, da ga sram i stid može biti i sl. što nije ni za spominjanje u javnosti, a Načelnik se čak dizao sa stolice vjerojatno s namjerom da se i fizički obračuna s Tomašićem, ali su ga spriječili riječima predsjednik NK Jedinstvo i predsjednica Matice umirovljenika. 

Ako je u citiranom tekstu iznesena neistina ili objeda bilo bi ljudski da se demantiralo Tomašića, no nijedna tvrdnja nije osporena, već je iznenađujućom količinom mržnje krenuo napada na Tomašića.  Naime kada je Tomašić počeo čitati tekst, predsjednik NK Jedinstvo je demonstrativno napustio prostoriju i vratio se po završenom govoru počevši napadati Tomašića, spominjući neke podatke iz projekta Društva VETERAN, koji sufinancira Općina, i pripadajućih izvješća, koji njemu nikako nisu smjeli biti dostupni, jer nije zaposlenik Općine, niti u povjerenstvu za evaluaciju projekta, a niti ima prebivalište/boravište na području Općine. Potaknut tim postupkom predsjednika NK Jedinstvo, Tomašić je rekao na kraju obraćanja da je to smišljena provokacija, te da će sada on zbog toga napustiti sastanak.  Načelnik Općine mu je odgovorio da zna gdje su vrata, pa po stepenicama dolje i vrata lijevo, neka ide. .....

U tom se vratio predsjednik NK Jedinstvo i onda je krenuo orkestrirani napad. Tomašić je odgovorio na  2 - 3 objede i ne želeći prihvaćati takav razgovor i svađu, napustio je sjednicu. 

Pripremljeni materijal za sastanak nije bio s namjerom bilo koga vrijeđati, već još jednom ukazati da se pozitivni hrvatski propisi i zakoni moraju poštivati i da ne bi smjelo biti diskriminacije među udrugama. 

I dalje smo kod stava da Načelnik Općine nema ovlast sazivanja sastanaka udruga, posebno ne na kojima im dijeli zadaće, tko će što napraviti na Općinsku manifestaciju "Dani lipe", ali da mi bilo jako lijepo i korisno da Načelnik organizira prijem za predstavnike udruga, pa možebitno je to mogao napraviti i za Dan državnosti i čestitati im usput praznik. 

No, ako smo svojim aktivnostima i lobiranjem uspjeli potaknuti Općinsku vlast da po prvi puta u Općini Gornji Mihaljevec u povodu Dana branitelja i Dana Međimurskih branitelja organizira prijem za hrvatske branitelje i obitelji umrlih hrvatskih branitelja, te možebitno i kakvo kulturno-zabavno događanje povezano s tim, mi smo ispunili svoju misiju!

Društvo VETERAN na čelu s predsjednikom zaista ne želi i neće širiti mržnju, jer nas branitelje krasi jedinstvo i zajedništvo, te briga za ljude u potrebi. Ovo što se nama imputira da mi širimo nekakvu nesnošljivost zaista ne drži vodu, naša nijedna aktivnost, nijedan postupak nije u tom smislu, ali mi smo se boriti za pravnu državu i napraviti ćemo sve što je u našoj mogućnosti da se poštuju hrvatski pozitivni propisi, pa taman da nas u udruzi ima i samo 3 koliko je potreban minimum osoba za osnivanje udruge.

Želimo i zalažemo se za suradnju s javnim sektorom, ali prihvatimo to da su za suradnju potrebna najmanje dva ravnopravna partnera !

Društvo VETERAN