Open menu

27. obljetnica pogibije branitelja u akciji „DERALE“

Dana 13.08.2022. godine u Obljaju pokraj Bosanskog Grahova, obilježena je 27. obljetnica pogibije 23 hrvatska pripadnika u akciji „Derale“. Ovaj događaj je manje poznat u hrvatskoj javnosti, mada je bio vrlo važan, posebno kao pokušaj vojske Republike Srpske da povrati kontrolu nad Bosanskim Grahovom i ugrozi tek oslobođeni Knin. Dok se u Hrvatskoj slavila operacija VRO „Oluja“, završetak rata i oslobođenje okupiranih područja, Hrvatska vojska se nalazila u BiH i tamo još uvijek branila tek oslobođena područja.

Svake godine, u spomen na te događaje od 1996. godine, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine, „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne - podružnica Bosansko Grahovo organizira komemoraciju poginulim hrvatskim pripadnicima u toj akciji. I ove godine predstavnici naše Udruge sudjelovali su na komemoraciji u spomen na 23 poginula hrvatska vojnika među kojima su i dvojica pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“, Romano Ribić i Stjepan Križanec.

Istovremeno predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata posjetili su i odali počast na njihovim posljednim počivalištima, Romanu Ribiću na Novom groblju Ivanec i Stjepanu Križancu na mjesnom groblju Višnjica polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom.

U župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju održana je Sv. misa zadušnica koju je predvodio vlč. Davor Klečina nakon čega su pokraj Središnjeg spomen-križa u središtu Bosanskog Grahova položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast poginulima odao je Ivan Vukić, izaslanik Tome Medveda, potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, izaslanstvo Splisko- dalmatinske županije na čelu s županom Blaženkom Bobanom, Tomislav Vrdoljak, hrvatski konzul iz Livna, izaslanstvo Ministarstva obrane BiH te udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Udruga „Don Juraj Gospodnetić“ u suradnji s braniteljskim udrugama sa područja RH i BiH, resornim ministarstvima intezivno radi na izgradnji velebnog spomenika svim poginulim i nestalim pripadnicima HV-a i HVO-a, kao i za sve žrtve II. svjetskog rata i poračja koji su stradali na teritoriju Bosanskog Grahova.

Samo otvorenje i blagoslov spomenika predviđen je za 13.08.2023. godine.

Na tom spomeniku nalaze se i imena dvadesetsedmero poginulih i jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“.

udruga-puma.hr