Open menu

Novinarski profesionalizam tjednika Međimurje

Općina Gornji Mihaljevec je bez natječaja, što je obvezna po Zakonu o elektroničkim medijima, sklopila ugovor s nekim medijima u Međimurskoj županiji, da će pisati o Općini. Jasno je, bez obzira na sadržaj ugovora, da se radi o plaćenom marketingu vladajuće garniture u Općini.  U tome su urednici i novinari lista Međimurje zaista pretjerali, te su objavljenim sadržajima započeli obračun s oporbom i neistomišljenicima vladajućih u Općini Gornji Mihaljevec. 

U nekim slučajevima to je bilo do te mjere da su isprovocirali oštećene i prozvane ljude da zatraže zaštitu od Hrvatskog novinarskog društva. Posebno se u taj obračun vladajućih s neistomišljenicima uključio novinar Izak Vrtarić uz odobravanje glavne urednice Željke Drljić, te su po prijavi Borisa Resmana zbog objave članka „Svakom loncu poklopac“ objavljenog u listu Međimurje od 20.12.2021. navedena urednica i novinar upozoreni da su prekršili univerzalna novinarska etička načela.   Prije toga HND zbog istog razloga zbog objavljenog teksta „Profesionalno“, objavljenog 02.08.2021 u listu Međimurje, a temeljem prijave Željka Tomašića novinarki i urednici izreklo opomenu.

Kako su oba prijavitelja hrvatski branitelji, postavlja se pitanje nije li i ovo obračun s hrvatskim braniteljima, jer među vladajućima u Općini Gornji Mihaljevec nema hrvatskih branitelja, a list Međimurje je očigledno plaćen da bude u službi vladajućih.

Činjenica je da postoji vrlo kvalitetan Kodeks časti hrvatskih novinara, po kojem novinari ne smiju biti pristrani i vrijeđati čitatelje, već prenositi istinu manirom lijepog ponašanja.  Ne možemo, a ne pitati se, nije li list Međimurje prešao u žutilo?

Odluka HND - slučaj Tomašić

Odluka HND - slučaj Resman

Društvo VETERAN